İnsan hayatında belirli dönemlerde bazı zorluklar ve sıkıntılar ile karşılaşabilmektedir. Çünkü dünya bir imtihan yeridir. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim birçok ayette bu hakikati dile getirir. Peki, Can sıkıntısına iyi gelecek dualar neler? İşte Can sıkıntısı nasıl geçer, okunacak dua ile ilgili merak edilenler haberimizde.
CAN SIKINTISI NASIL GEÇER, OKUNACAK DUA!
Sıkıntı Duası, Allah’ın rızası bir yana Ademoğlu olan her canlının Allah’tan huzur dilemesi ve sıkıntılarına çare araması için bulunan bir duadır. Duanın rahmetinin farkında olan ve olmayan ilim sahibi olan veya olmayan kimselerin dahi ihtiyaç duyduğu sıkıntı duası her vakit uygun şekilde okunan duaların arasındadır. Enbiyâ Suresi 87. Ayet başta olmak üzere pek çok dualar ile sıkıntılı zamanlar için ‘sıkıntı duaları’ bulunmaktadır.
Sıkıntılı zamanlarda Allah katında kabul gören okunacak duanın kişide huzura ışık tuttuğu ve daha aklıselim düşünceleri meydana getirdiği bilinmektedir. Peygamber efendimiz (SAV)’in de sıkıntılı zamanlarında ”Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne).” okuduğu Enbiyâ Suresi 87. Ayet, sıkıntılı zamanlarında daha huzurlu hissetmesini sağladığı pek çok kaynakta belirtilmiştir.
Duanın rahmetinin farkında olan ve olmayan ilim sahibi olan veya olmayan kimselerin dahi ihtiyaç duyduğu sıkıntı duası her vakit uygun şekilde okunan duaların arasındadır. Enbiya Suresi 87. Ayet başta olmak üzere pek çok dualar ile sıkıntılı zamanlar için ‘sıkıntı duaları’ bulunmaktadır.
CAN SIKINTISINA İYİ GELECEK DUALAR NELER?
“Rabbi edhılni müdhale sıdkin ve ahricni muhrace sıdkin ve’c’al li min ledünke sultanen nasira.” (10 Kere) (İsra suresi 80. ayet)
Anlamı: “Ya Rabbi! Beni doğru bir giriş ile girdir ve yine doğru bir çıkış ile çikar.Katından bana yardım edici bir kuvvet ihsan eyle.”
“Rabbişrah li sadri. Ve yessir li emri. Vahlul ukdeten min lisani. Yefgahü kavli ” (10 Kere)
Anlamı: “Ya Rabbi! Göğsümü ve gönlümü genişlet, işimi kolaylaştır. Dilimin bağını çöz, sözümü anlaşılır eyle.”
Elem neşrah leke sadrek. Ve vada’na ‘anke vizreke. Elleziy enkada zahreke. Ve refa’na leke zikreke. Feinne me’al’usri yüsren. İnne me’al’usri yüsren. Feiza ferağte fensab. Ve ila rabbike ferğab.
SIKINTI ANINDA NE YAPMALIYIZ?
Rabbimiz, Bakara suresi 177. ayette mealen şöyle buyurmuştur: “Asıl iyilik o kimsenin yaptığıdır ki, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. Yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar; namaz kılar, zekât verir. Sözleştiği zaman sözlerini yerine getirir. Darlıkta, hastalıkta ve savaş zamanında sabreder. İşte sâdık kimseler bu vasfı taşıyanlardır; işte takva sahibi olanlar bunlardır.”
“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!” (Bakara, 2/155)