EYT ne zaman, hangi gün Meclis’e gelecek? EYT’de son durum ne, SSK – Bağkur ayrımı olacak?

Milyonlarca kişi EYT yasasının devreye gireceği günü merakla beklerken yasa taslağında olan bazı bilgiler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Yeni düzenlemede prim gün sayısı ve çalışma yılında herhangi bir değişikliğe gidilmiyor. SSK’lı kadınlar için 20 çalışma yılı 5000 prim gün, erkek çalışanlar için 25 yıl hizmet süresi ve 5000 prim gün sayısı aynı kalıyor. Peki, EYT ne zaman, hangi gün Meclis’e gelecek? EYT’de son durum ne, SSK - Bağkur ayrımı olacak? İşte detaylar.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EYT’de merak edilen tüm sorular tek tek yanıt bulmaya başladı. EYT yasası çıkmadan; borçlanma, emekli maaşı, kıdem tazminatı, SSK’dan mı emekli olacağım yoksa Bağkur’dan mı emekli olacağım? gibi detayların hepsi yanıt bulmaya başladı. Peki, EYT ne zaman, hangi gün Meclis’e gelecek? EYT’de son durum ne, SSK – Bağkur ayrımı olacak? İşte milyonlarca vatandaşın merak ettiği detaylar.

EYT’DE SON DURUM NE, SSK – BAĞKUR AYRIMI OLACAK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a ilişkin çalışmalar devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT ile emekli olacakların işverene oluşturacakları kıdem tazminatı yükünün Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılanması için kredi paketi çalışmalarına başladıklarını duyurdu.

Bakan Nebati’nin açıklaması şöyle:

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız (@csgbakanligi) tarafından çalışmalar yapılmaktadır.

Bu çerçevede, işverenlerimizin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü, uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımızca hazırlıklar başlatılmıştır.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol “EYT konusunda hem çalışan hem de işletmelerin beklentilerini aynı anda karşılayacak düşünceler olduğunu biliyoruz. Biz TİSK olarak beklentilerimizi çözüm önerisi olarak sunmayı seven teşkilatız. EYT kapsamında da benzer yaklaşımımız var. Emekli olup çalışmaya devam edecek çalışanların SGK ve işveren primi artıyor. Yüzde 80’in üzerindeki EYT’liler iş hayatına devam etmek istiyor. Devletten maaş almak ve işletmede çalışmak istiyor. Çok sayıda işveren istihdamı devam ettirmek istiyor. Burada bir uyum görüyoruz. Bu uyumun kaybolmamasını istiyoruz. Emekli çalıştırırsanız maliyet söz konusu. Sayın bakanım müjdeli haberi vermişti. Emeklilerle emekli olmayan çalışanlar arasında SGK prim farkı giderilecek” dedi.

Akkol “Emekli olacak çalışanlarla ilgili finansman söz konusu. Yüklü sayıda emekliden bahsediyoruz. Aynı gün emekli olurlarsa finansman sorunu oluyor. Uzun süredir talepler arasındaydı. Bakanımız müjde verdi. KGF’den uygun krediyle işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini aldık. Kıdem tazminatlarıyla ilgili uygun kredi faizleriyle işverenlere destek olunacak. Kritik sektörlerde yüzlerce kişinin emekli olması durumunda sorunlar oluyor. Ülke olarak çalışma arkadaşlarımızı mağdur etmeden planlama dahilinde emeklilikleri organize ediyor olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI AYRIMI OLACAK MI?

Yasanın çıkmasıyla birlikte başvurular Ocak’ta elektronik ortamda alınmaya başlayacak. İster 1 Ocak isterse 30 Ocak’ta başvuru yapılsın aylık bir sonraki ay ödenecek. SSK, Bağ-Kur ayırımı söz konusu değil. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, şirket ortağı olup primini donduranlar bu süreleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ekletebilir.

EYT NE ZAMAN, HANGİ GÜN MECLİS’E GELECEK?

Milyonlarca vatandaşın merak ettiği EYT düzenlemesinin Aralık ayı içinde TBMM’de görüşülmesi bekleniyor. Bu kapsamda bilgiler geldikçe haberimizde yer vereceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
EYT ne zaman, hangi gün Meclis’e gelecek? EYT’de son durum ne, SSK – Bağkur ayrımı olacak?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap