Fas ülkesi ne zaman bağımsız oldu? Fas Osmanlıya ne zaman, hangi tarihte katıldı?

2022 Dünya Kupası yarı final maçları kapsamında Fransa ile Fas milli takımları yeşil sahada Arjantin'in finaldeki rakibi olmak için kozlarını paylaşmaya başladı. Arama motorlarında sıkça araştırılan Fas ülkesi ne zaman bağımsız oldu? Fas Osmanlıya ne zaman, hangi tarihte katıldı? Soruların yanıtını sizler için haberimizde derledik.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan sürüyor. Turnuvada kritik maçta Fransa ile Fas finale yükselebilmek adına yarı final mücadelesinde kozlarını paylaşıyor. Peki, Fas ülkesi ne zaman bağımsız oldu? Fas Osmanlıya ne zaman, hangi tarihte katıldı? İşte konuyla ilgili merak edilenler.

FAS ÜLKESİ NE ZAMAN BAĞIMSIZ OLDU?

1912-1956 yılları arasında Fransız ve İspanyol himayesinde kalan Fas, 1956’da tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülke, iki meclisli parlamenter monarşi rejimiyle idare edilmektedir. Kral, Başkomutan, Yüksek Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genelkurmay Başkanı ve “İnananların Emiri” sıfatıyla aynı zamanda ülkenin dini lideridir.

FAS OSMANLIYA NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE KATILDI?

Afrika kıt’asının bütün kuzey kısımları Osmanlı hâkimiyetinde bulunmasına rağmen sadece Fas Sultânlığı müstakil bir devlet halinde bulunuyordu. Ancak son yıllarda Fas’ta taç ve taht kavgaları baş göstermişti. Fas Sultânı Mevlây Muhammed, Portekizlilerle işbirliğine başlamış bulunuyordu. Buna karşılık Fas tahtını ele geçiremeyen Abdülmelik, Osmanlılara sığınıp, kendisinin Fas Sultânlığına getirilmesini istemişti. İsteği kabul edilerek Cezayir Beylerbeyi Ramazan Paşa’ya emir verildi.

Fas ordusu mağlûp edilerek Abdülmelik, Fas Sultânlığına getirildi (1576). Bu tarihten sonra Fas’ta Osmanlı hâkimiyeti başladı. Bu sırada saltanat iddiasından vazgeçmeyen Mevlây Muhammed Portekizlilerden yardım istedi.

Portekiz Kralı Sebastian 80 bin kişilik büyük bir kuvvetle Fas’a geldi. Ramazan Paşa idaresinde Osmanlı ve Fas kuvvetleri 1578 yazında Portekizlileri Vadi’s-sebil Savaşı’nda fena halde bozguna uğrattılar. Kral Sebastian, muharebe meydanında öldü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fas ülkesi ne zaman bağımsız oldu? Fas Osmanlıya ne zaman, hangi tarihte katıldı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap