Yılbaşı kutlaması yapmak caiz mi? Evde yılbaşı kutlaması yapmak haram mı?

Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı gecesi kutlamalara katılmak isteyen yada evinde yılbaşı kutlaması yapmak isteyen vatandaşlar bu kutlamanın İslami açıdan uygun olup olmadığını merak edip araştırmaya başladı. İşte Yılbaşı kutlaması yapmak caiz mi? Evde yılbaşı kutlaması yapmak haram mı? Soruların yanıtı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni yılın gelişiyle birlikte Müslümanların arama motorlarında merak edip araştırdığı yılbaşı kutlaması kutlamalarına iştirak etmenin İslam dininde yeri ve öneminin ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki, Yılbaşı kutlaması yapmak caiz mi? Evde yılbaşı kutlaması yapmak haram mı? İşte merak edilen detaylar haberimizde.

2022 yılının son günlerini yaşıyoruz. Yeni yıla hazırlık yapan vatandaşların kutlama için hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Müslümanlar yeni yıl kutlamaları için arama motorlarında araştırmalar yapmaya başladı. Her sene sonu arama motorlarında en çok araştırılan ve merak edilen Yılbaşı kutlaması yapmak caiz mi? Evde yılbaşı kutlaması yapmak haram mı? Soruların yanıtını sizler için haberimizde derledik.

YILBAŞI KUTLAMASI YAPMAK CAİZ Mİ?

Her ne kadar insanlar eğlenceli zaman geçirseler de yılbaşı olarak bu gecenin kutlanmasında bir sakınca olup olmadığı yıllardır tartışılmaktadır.

Yılbaşı kutlanması eğer Hristiyan örf ve adetlerine göre yapılıyor ise bu İslam dini tarafından günah sayılan konular arasında yer almaktadır.

Aynı zamanda yılbaşı gecesinde özel yemekler hazırlamak ve kalabalık eğlenceler düzenlemek de yine Hristiyan geleneklerine benzetildiğinden dinen caiz kabul edilmemektedir. Bununla beraber yalnızca yeni bir yılın gelişini kutlamak konusunda tebrikleşmekte herhangi bir dini sakınca görülmemiştir.

EVDE YILBAŞI KUTLAMASI YAPMAK HARAM MI?

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in Mekke’den Medine’ye hicreti, Kamerî takvimde yılbaşı olarak kabul edildiği gibi, Hz. İsa’nın doğumu da, Milâdi takvimde yılbaşı kabul edilmiştir.

Hz. İsa’nın doğum tarihinin 1 Ocak olduğu kesin olmamakla birlikte Hristiyan âlemi yılbaşı gecesini Hz. İsa’nın doğum yıldönümü olduğu mülâhaza ve inancıyla kutlarlar; o gece için özel yemekler ve eğlenceler yaparlar, çocukları için önceden alıp hazırladıkları bazı hediyeleri efsanevî bir kişi olan Noel baba’nın getirmiş olduğunu söyleyerek, çocuklarına verirler, onları buna inandırırlar.

Yeni yıl dolayısıyla tebrikleşmekte bir sakınca yoktur. Ancak bir Müslümanın yılbaşı gecesi için özel yemek ve eğlenceler hazırlayarak Hristiyanların örf ve geleneklerini taklit etmesi uygun değildir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yılbaşı kutlaması yapmak caiz mi? Evde yılbaşı kutlaması yapmak haram mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap